06
Ιολ.
07

Πρόγραμμα επιδότησης ΠΕΠ – Έχουν νόημα;

Πρόσφατα προκηρύχθηκε το νέο πρόγραμμα επιδότησης ΠΕΠ για επιχειρήσεις του Εμπορίου και της παροχής Υπηρεσιών. Όλως τυχαίως, αν και το πρόγραμμα είχε αναγγελθεί εδώ και ενάμισι χρόνο η προκήρυξη βγήκε εν μέσω προεκλογικής ετοιμασίας.

Στις γειτονιές της Αθήνας και σε όλη την Ελληνική επαρχία γυρνούν ήδη αετονύχηδες και παράγοντες που υπόσχονται προώθηση των επιδοτήσεων σε ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, με όπλο τους τις γνωριμίες στο κόμμα, ζητώντας τις ανάλογες εξυπηρετήσεις και ανταποδόσεις.

Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για την επιχορήγηση είναι τραγελαφικές πάρα τις φιλόδοξες ανακοινώσεις του υπουργείου οικονομικών για την απλοποίηση των διαδικασιών. Μια μικρομεσαία ΑΕ χρειάζεται να προσκομίσει πάνω από 20 δικαιολογητικά !!! για να καταθέσει αίτηση για επιχορήγηση. Μεταξύ των απαραίτητων δικαιολογητικών χρειάζεται και η προσκόμιση των φορολογικών δηλώσεων της επιχείρησης και των μετόχων της, πράγμα αστείο δεδομένου ότι το ίδιο του Υπουργείο Οικονομικών υπερηφανεύεται για τις δυνατότητες του Taxisnet να βρίσκει όλα τα στοιχεία των φορολογουμένων!

Υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στις καταβολές της επιδότησης των δικαιούχων. Επιχειρηματίες που εντάχθηκαν στον τρίτο κύκλο των ΠΕΠ το 2006, αναγκάστηκαν να υλοποιήσουν όλη την επένδυση με δικά τους χρήματα φτάνοντας στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αφού ακόμα δεν έχουν λάβει ένα Ευρώ επιχορήγησης!!

Επιδοτούνται επιλεγμένοι κλάδοι, οι οποίοι καθορίζονται από τον βαθμό lobbying και τη πολιτική πίεση που ασκούν οι εκπρόσωποι των κλάδων.

Δεν είναι όλες οι δαπάνες επιλέξιμες, με αποτέλεσμα πολλοί επιχειρηματίες να μην υλοποιούν επενδύσεις με βάση τις ανάγκες τους, άλλα με βάση την επιδότηση!

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πιο κερδοφόρος, πιο δυναμικός, και πιο εξωστρεφείς κλάδος στην Ελλάδα σήμερα είναι η Εμπορική ναυτιλία, χωρίς να έχει λάβει έστω και ένα Ευρώ επιχορήγησής τις τελευταίες δεκαετίες. Μήπως πρέπει να εγκαταλείψουμε τη λογική των επιδοτήσεων, και να διαθέσουμε τα χρήματα των ΚΠΣ σε πιο παραγωγικές δράσεις;

Advertisements

0 Responses to “Πρόγραμμα επιδότησης ΠΕΠ – Έχουν νόημα;”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: