18
Ιολ.
07

Χάρη στη παγκοσμιοποίηση…

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση του ευρωβαρόμετρου το 71% των Ελλήνων βλέπουν τη παγκοσμιοποίηση σαν κάτι αρνητικό. Δε με εξέπληξε η είδηση αφού η κοινή γνώμη στην Ελλάδα επηρεάζεται από τον γενικότερο λαϊκισμού και την εσωστρέφεια που επικρατεί.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να επισημάνω κάποια οφέλη της παγκοσμιοποίησης που ίσως δεν γνωρίζουμε ή δεν έχουμε αντιληφθεί:

 • Χάρη στη παγκοσμιοποίηση μπορούμε και έχουμε όλοι μας flat τηλεοράσεις, laptop, I-pod, κινητό τηλέφωνο τελευταίας τεχνολογίας όλα σε πολύ προσιτές τιμές.
 • Χάρη στη παγκοσμιοποίηση μπορούμε να πεταγόμαστε για ένα τριήμερο στη Βιέννη και μας βγαίνει πιο φθηνά από το αντίστοιχο τριήμερο στη Πάρο.
 • Χάρη στη παγκοσμιοποίηση μπορούμε να πάμε στα Jumbo και να πάρουμε ένα πολύ ωραίο δωράκι για το ανιψάκι μας και θα μας βγει λιγότερο από 10 ευρώ.
 • Χάρη στη παγκοσμιοποίηση μπόρεσαν εκατομμύρια άνθρωποι σε χώρες όπως είναι η Κινά, Ινδία, Ινδονησία, Βιετνάμ, Μπανγκλαντές, να ξεφύγουν από τα όρια της απόλυτης φτώχειας. Χθες δεν είχαν ούτε στέγη, ούτε πόσιμο νερό, μοιραζόντουσαν τη τουαλέτα τους με όλους τους συχωριανούς τους και περίμεναν να ζήσουν ως τα 40. Σήμερα έχουν στέγη, ταΐζουν τις οικογένειες τους με μισθούς που σε μας φαίνονται ελάχιστοι, άλλα για τους ιδίους είναι θησαυρός, και έχουν όνειρα για το μέλλον.
 • Χάρη στη παγκοσμιοποίηση δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα εκατοντάδες πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες προσφέρουν θέσεις εργασίας, μεταφέρουν τη τεχνογνωσία τους σε Ελληνικά στελέχη, και συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων στην Ελληνική αγορά.
 • Χάρη στη παγκοσμιοποίηση μπορούν σήμερα και μεγαλουργούν πάρα πολλές ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό όπως είναι οι ναυτιλιακές, οι τράπεζες, κατασκευαστικές, άλλα και εκατοντάδες άλλες εταιρείες όπως η Alumil, η BSB, η Folli Follie. Τα ελληνικά προϊόντα γίνονται γνωστά σε όλο το κόσμο.
 • Χάρη στη παγκοσμιοποίηση επισκέπτεται όλο και περισσότερος κόσμος από όλο και περισσότερες χώρες την Ελλάδα. Γνωρίζουν το πολιτισμό και τη φυσική ομορφιά της χώρας μας, αφήνουν χρήματα σε τουριστικές επιχειρήσεις που έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύεται η περιφερειακή ανάπτυξη, και να δημιουργούνται ανάγκες για νέες θέσεις εργασίας.

Ας αφήσουμε λοιπόν την εσωστρέφεια και ας αντιληφθούμε όλοι μας ότι η παγκοσμιοποίηση είναι ευκαιρία και όχι απειλή.

Advertisements

5 Responses to “Χάρη στη παγκοσμιοποίηση…”


 1. 1 Βασιλάκος Δημήτρης
  Αύγουστος 6, 2007 στο 1:11 μμ

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Αποδεικνύει την ανεγκέφαλη και σπασμωδική συμπεριφορά των ελλήνων που οτιδήποτε λαϊκιστικό και αριστερίστικο (ανεξάρτητα των πολιτικών τους πεποιηθήσεων) γίνεται μόδα. Και πώς να μη γίνεται όταν οι έλληνες αντιδρούν μόνο για να αντιδράσουν χωρίς προηγουμένως να έχουν την παραμικρή γνώση πάνω σε ένα θέμα. Το χειρότερο απ’όλα (και αποδεικνυεται απο το παραπάνω ωραίο άρθρο) είναι οτι το μυαλό τους (που είναι τόσο εγκλωβισμένο στην αντίδραση και δεν βλέπουν πέρα απο τη μύτη τους)δεν σκέπτεται καν τους παράγοντες της παγκοσμιοποίησης που ωφελούν την καθημερινότητα τους. Χωρίς την παγκοσμιοποίηση, οι περισσότεροι θα έβοσκαν πρόβατα ή θα ήταν ψαράδες σε κανα φτωχονήσι. Από την μια, οι περισσοτεροι έλληνες έχουν γίνει ξιπασμένα ψώνια (ζώντας ένα αρρωστα νεοπλουτίστικο τρόπο ζωής που στηρίζεται στις ωφέλειες της παγκοσμιοποίσης) και απο την άλλη ουρλιάζουν ενάντιά της χωρίς να ξέρουν το γιατί (μάλλον γιατί τους δίνεται η ευκαιρία να να βγάλουν τα αποθυμένα τους μέσα από στείρα αντίδραση).
  Βασικά η απάντηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ελληνες είναι ένα μικρό ασήμαντο εθνος χωρίς να έχει να επιδείξει τίποτα το αξιόλογο στο πλαίσο της παγκόσμιας οικονομίας (σε αντίθεση με χώρες του ίδιου ή και μικρότερου μεγεθους όπως πχ η Σουηδία το Ισραήλ, η Ιρλανδία κλπ). Τους αρέσει όμως να συμπεριφέρονται (απο κόμπλεξ) σαν να ειναι πολίτες μιας «υπερδύναμης».
  Ω! Και μια πληροφόρηση: Υπάρχουν και σε άλλες χώρες παραλίες με κρυσταλλινα νερά, επίσης ‘εντονη νυχτερινή ζωή (μια βόλτα σε Ισπανια, Πορτογαλία, Ισραήλ, θα πείσει και τον πιό δυσκολόπιστο έλληνα) που κάνει τα σκυλαδικα και τα μπαράκια των ελληνικών νησιών τίποτα περισσότερο από θλιβερές αραβο-τουρκο-μπαρόκ καταστάσεις (πόσοι έλληνες ξεορυν αραγε οτι η «ελληνική» μουσική είναι κυρίως κλεμμένα αραβικα-μουσουλμανικά άσματα που έχουν έρθει εδώ από ατάλαντους «συνθέτες»;). Υπάρχουν και σε άλλες χώρες ωραία καταστήματα και εστιατόρια (τα shusi υπήρχαν στην Κων.πολη, τη Λισσαβόνα και το Τελ Αβιβ πολλα χρόνια πριν ανοιξουν στην Αθήνα)…όπως επίσης και υπερσύγχρονα αεροδρόμια (όχι ελλενίτ όπως το Ελ. Βενιζελος) και εμπορικά κέντρα τύπου Mall (όπου για τους έλληνες ήταν ΤΟ γεγονός!).
  Ας ξεκολήσσουν από την μυωπική συνήθεια να κάνουν διακοπές μόνο στη μικρή με κακασχημες πόλεις και βρωμο-χώρια χώρα τους που είναι πνιγμένη στα σκουπίδα και τα αποκαϊδια (εξάλλου η Ελλάδα μια κουκίδα στην επιφανεια της Γης είναι) και να κάνουν καμμιά βόλτα* στον κόσμο να δουν (και να ντραπούν) και να συγκρίνουν με ανοικτό μυαλό. Ετσι, ίσως να υπάρξει ελπίδα να γίνει η Ελλάδα «νορμαλ» χώρα και οι έλληνες να μην απορρίπτουν αυτό που δεν ξέρουν με την πρώτη. Μπορεί σε αυτά που απορρίπτουν να πετάνε και ευκαιρίες…αλλά, μήπως δεν είναι η Ελλάδα η χώρα των χαμένων ευκαιρίων;

  *με μερικές λιγότερες εξόδους για να χορέψουν αραβικα τσιφτετέλια (που τα ονομάζουν «ελληνικά»…νάτη πάλι η άγνοια τους)σε σκυλάδικα και με λιγότερες εξόδους σε βρωμοταβερνεια που σερβίρουν χοληστερίνη και τσίκνα, αλλα και λίγοτερα έξοδα για κάπνισμα, θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα να ταξιδεψουν πιο πολύ εξω και να ανοίξει το μάτι τους και το μυαλό τους

 2. 2 greeknetizen
  Αύγουστος 7, 2007 στο 12:16 μμ

  Όποιος θέλει να γνωρίσει περισσότερο για τη παγκοσμιοποίηση δεν έχω παρά να του συστήσω το βιβλίο του Thomas Friedman «The World is Flat». Κυκολοφορεί στα Ελληνικά με τον τίτλο «Ο κόσμος είναι επίπεδος». Είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο που εξηγεί με απλό τρόπο πως το ιντερνετ και η παγκοσμιοποίηση συμβάλλουν σε ένα καλύτερο κόσμο.
  Όσο για της παροτρύνσεις του Δ.Βασιλάκη για να ταξιδέψουν οι Έλληνες στο εξωτερικό συμφωνώ και επαυξάνω. Δυστυχώς όμως η είκονα των Ελληνάρων βγαίνει και στο εξωτερικό. π.χ έχετε παρατηρήσει στα διεθνή αεροδρόμια ότι στο departure gate της πτήσης προς Αθήνα ή Θεσσαλονίκη υπάρχει πάντα φασαρία, καπνίλα, και γενικώς πολυ μαλακία; Συμπεριφέρονται όλοι λες και είναι ο Μπέκαμ και περιμένουν τις κάμερες να φωτογραφηθούν. Οι άντρες φωνάζουν, και οι γυναίκες είναι υπερβολικά overdressed λες και πάνε στα μπουζούκια.
  Μετά, όταν γυρνάνε στην Ελλάδα αντί να πουν κάτι θετικό για το νέο τόπο που γνώρισαν θα πουν καμια μαλακία του στυλ «στο Παρίσι δεν τρογώταν το φαγητό τους» ή «στο Λονδίνο είχει μονίμως συννεφία» .

 3. 3 Κ. Κωνσταντίνου
  Οκτώβριος 3, 2007 στο 1:57 μμ

  Το γεγονός ότι κοινωνική πρόνοια δεν υφίστανται πλέον σας προβληματίζει? το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του πλυθησμού, κυρίως του νεότερου, βρίσκεται παγιδευμένο σε δουλειές με μισθούς 600 ευρω? το ότι το άνοιγμα των αγορών αντί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας έχει δημιουργήσει την μεγαλύτερη ανεργία στην μετα-πολεμική ευρώπη? Για ποιά ταξίδια, δώρα από το jumbo k i-pod μιλάτε όταν ο εν λόγω μισθός φτάνει οριακά για το νοίκη κ τα βασικά αγαθα? Οι νικητές της παγκοσμοιοποίησης είναι το υπερεθνικό κεφάλαιο, κατα πρώτο λόγο, τα κέρδη του αυξάνονται συνεχώς. Κατα δεύτερο λόγο, οι καταναλωτές της μεσαίας τάξεως οι οποίοι πράγματι έχουν την δυνατότητα να χαρούν κάποια προιόντα σε καλύτερες τιμές, ΖΗΤΩ! ΟΛΟ Κ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΙ ΚΑΤΕΧΟΥΝ PLASMA ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ! όσο για εκείνους τους εργαζόμενους με τον βασικό μισθό κ τους ανέργους…ποιος ενδιαφέρεται…αποτελούν απλώς κ μόνο το 20% του πλυθησμού!

 4. 4 greeknetizen
  Οκτώβριος 4, 2007 στο 3:01 μμ

  @ Κ. Κωνσταντίνου
  Όλα αυτά που γράφεις με προβληματίζουν. Για αυτό το λόγο είμαι υπέρ της παγκοσμιοποίησης και γενικώς υπέρ της ελεύθερης αγοράς. Στην Ελλάδα υπάρχει υψηλή ανεργία και έχουμε μισθούς των 600 Ευρω επειδή δεν υπάρχουν επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ικανοποιητικές νέες θέσεις εργασίας. Και γιατί δεν υπάρχουν; Επειδή η Ελλάδα είναι μια εχθρική χώρα για την επιχειρηματικότητα. Υπάρχει τεράστιο κόστος στις συναλλαγές με το δημόσιο, υπάρχει γραφειοκρατία, δεν υπάρχουν ευέλικτες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, και οι φόροι είναι υψηλοί. Ποιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα πληρώνουν τους υψηλότερους μισθούς; Οι πολυεθνικές βέβαια που εισήγαγαν και νέα τεχνογνωσία στην Ελληνική αγορά και συνέβαλλαν στην αύξηση της παραγωγικότητας. Η Ιρλανδία άνοιξε τις αγορές τις και σήμερα απολαμβάνει ψηλούς μισθούς και χαμηλή ανεργία. Αν προτιμάς μπορούμε να γίνουμε κλειστή οικονομία όπως φαντάζομαι θα νοσταλγείς. Τι προτιμάς την Αλβανία του Χότζα ή τη Ρωσία του Στάλιν; Ζούσαν όλοι με τη ψευδαίσθηση ότι είχαν δουλειά και κατά τα άλλα ζούσαν δέκα άτομα σε ένα διαμέρισμα, με προσδόκιμο ζωής τα 55!
  Αν δεν υπήρχε η παγκοσμιοποίηση μάλλον δε θα είχες υπολογιστή μπροστά σου, θα έγραφες τις σκέψεις σε ένα μπλοκάκι χαρτί!
  Πάντως είναι εντυπωσιακό πως το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το κόσμο ζούνε μια καλύτερη ζωή ουδέποτε συγκίνησε τους αριστερούς…

 5. 5 Κ. Κωνσταντίνου
  Οκτώβριος 5, 2007 στο 1:54 πμ

  Κατ’αρχας: ΣΥΧΕΝΟΜΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ-ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΙΚΟΥ-ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΥ-ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ, ΑΠΕΧΘΑΝΟΜΑΙ ΤΟΝ ΥΠΑΡΞΑΝΤΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ κ ουδέποτε θα προτιμούσα να ζω εκει παρά εδω, ειμαί εναντίον του κράτους εν γενει. Αντιθέτως με τα όσα υποθέτεις δεν είμαι εναντιά στην παγκοσμιοποίηση, αλλά αυτό δεν θα με εμποδίσει να ασκώ κριτική στον μονόπλευρο τρόπο που παρουσιάζει την καλή πλευρά του νεο-φιλελευθερισμού δίχως να αναφέρεσαι στο κόστος, καθώς κ στο ποιοί επωφελούνται κ ποιοί περιθωριοποιούνται! Δευτερον, όσον αφορά το ότι δεν θα είχα υπολογιστή, είμαι σίγουρος πως γνωρίζεις ότι (περισσότερο ή λιγότερο) ανοιχτό εμπόριο αγαθών κ προϊόντων υπήρχε κ πριν τη παγκομιοποίηση (π.χ. bretton woods)..οπότε computer μάλλον θα’χα…Τρίτον, το ότι οι ξενες επιχειρήσεις φέρνουν θέσεις εργασίας ισχύει, όπως κ ισχύει ότι λίγες, υψιλόβαθμες, θέσεις πληρώνονται καλά, ένω στις περισσότερες κυρίως στα πρώτα χρόνια οι εργαζόμενοι πληρώνονται λίγα, το γνωρίζω εκ πείρας…στην τελική ένας λόγος που οι πολυεθνικές επενδύουν Ελλάδα είναι ακριβώς επειδή οι μισθοί είναι χαμηλοί. Επίσης οι καλωπληρωμένες θέσεις απαιτούν κ σπουδές υψιλού επιπέδου, οι οποίες ουκ ολίγες φορές είναι ιδιαιτέρως ακριβές (Η.Π.Α , ΑΓΓΛΙΑ), οπότε αυτομάτως τα φτωχότερα στρώματα αποκλείονται από το παιχνίδι.
  Τρίτον, δεν είναι κ τόσο ρόδινη η κατάσταση στις χώρες που αναφέρεις…η πλειοψηφία των κινέζων ζει ακόμη στη φτώχεια, ακόμη κ αυτοί που δουλεύουν στην ΝΙΚΕ…παράλληλα αμέτρητες υποανάπτηκες χώρες σε ασία, λατινική αμερική κ αφρική υπέστησαν τις καταστροφικές συνέπειες του νεοφιλελευθερισμού μέσω των ‘structural adjustment programs’ που ‘επέβαλλε’ το IMF κατα την δεκαετία του 90…σημαντικό ποσοστό ανεργίας υπάρχει κ σε ΗΠΑ κ Αγγλία, καθώς κ αμέτρητα άτομα που απασχολούνται σε δουλείες μερικής κ φτηνής απασχόλησης (McDonald job τα λένε στο αμέρικα)….για την τραγική κατάσταση του συστήματος δημόσιας υγείας στην Αγγλία κ στις ΗΠΑ είμαι σιγουρος πως γνωρίζεις…για την εκ διαμέτρου αντίθετη ποιότητα κοινωνικλης πρόνιας στο Καναδά ή στην Σκανδιναβία επίσης…Εν Ελλάδι, καλώς, τα πλοκάμια του κράτους να κοπούν, η γραφειοκρατία να κονιοτροποιηθει, αλλά κατ’εμε αυτά τα μέτρα δεν αποτελούν πανάκεια…μη ξεχνάς ότι ο καπιταλισμός τις χρυσές του μέρες τις έζησε στην Κευνσιανή του περίοδο, όταν δηλαδή υπήρξε κοινωνικά υπεύθυνος έχωντας ως στόχο την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική πρόνοια κ ήταν συμβιβασμένος με ελαφρώς λιγότερα κέρδη κ υψιλότερη κοινωνική ευθήνη. Προφανώς μια Κενσυανή πολιτική δεν θα λύσει τα πρόβλήματα του σήμερα, αλλά η παγκομιοποίηση, αφήνοντας τα πάντα στις δυνάμεις της αγοράς, δεν θα κερδίσει την ενεργώ συγκατάθεση των λαών. Αν οι κυβερνήσεις, ή Ε.Ε. ή έστω η κοινωνία των πολιτών δεν δημιουργήσει αποτελεσματικά θεσμικά όργανα που θα αναλάβουν τον ρόλό που είχε το κοινωνικό κράτος πρόνοιας….στην παγκοσμιοποίημένη ευρώπη (κ δύση γενικότερα) το 20% είναι ζάπλουτο, το 60% την παλεύει, κ το 20% πεινάει…ταξίδι στη Βενετία?


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: