31
Ιολ.
07

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι από 1 Αυγούστου αυξάνονται τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Αμέσως ξεσηκώθηκαν οι λαϊκιστές και οι εκπρόσωποι των αυτοαποκαλούμενων προοδευτικών δυνάμεων (βλ. ΣΥΝ, ΚΚΕ, κλπ). Η Ελευθεροτυπία μιλάει για «ηλεκτροσόκ στις τιμές»!

Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Η Ελλάδα έχει το φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα  στην Ευρώπη επειδή το ρεύμα εξακολουθεί να επιδοτείται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το Ελληνικό κράτος (ή μάλλον από τον Έλληνα φορολογούμενο). Οι σημερινές τιμές είναι κάτω από το κόστος παραγωγής του ρεύματος. Αν και η ΔΕΗ είναι μια ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, τα τιμολόγια καθορίζονται ακόμα από το υπουργείο ανάπτυξης.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέες ιδιωτικές επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια που θα βελτιώσουν το πρόβλημα επάρκειας και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επιπρόσθετα αντί να παρακαλάμε κάθε χρόνο τη Βουλγαρία και Ιταλία για ρεύμα θα μπορούσαμε εμείς να πουλάμε ρεύμα σε ξένες χώρες, και να βελτιώσουμε έτσι το ισοζύγιο συναλλαγών μας. Όλα αυτά όμως απαιτούν να εφαρμοστούν οι όροι της ελεύθερης αγοράς, ώστε να έχουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κίνητρο να ασχοληθούν. Αυτό σημαίνει ψηλότερα τιμολόγια της ΔΕΗ και μηδενική συμμετοχή από το κράτος (και επομένως λιγότεροι φόροι).

Τελειώνοντας ας μη ξεχνάμε όταν μας έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ και γράφει 90 Ευρω, μόνο τα 45 αφορούν το ρεύμα. Τα υπόλοιπα αφορούν τα νταβατζιλίκια στην ΕΡΤ και τα δημοτικά τέλη! Προσωπικά δε θεωρώ ότι η ΕΡΤ αξίζει αυτά τα χρήματα, και το θεωρώ απαράδεκτο ότι είμαστε υποχρεωμένοι να τα πληρώνουμε.

Advertisements

0 Responses to “Τα τιμολόγια της ΔΕΗ”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: