10
Αυγ.
07

Προεκλογικός Αγώνας: USA vs. Greece

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους προεκλογικούς αγώνες που διεξάγονται σε δύο διαφορετικές χώρες. Από τη μία πλευρά οι ΗΠΑ, όπου οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν σε δεκαπέντε μήνες από τώρα (και οι προκριματικοί για το χρίσμα των κομμάτων σε 6-8 μήνες ), και από την άλλη στην Ελλάδα όπου πιθανότατα οι εκλογές να γίνουν πολύ πιο σύντομα, δηλαδή σε 6-7 εβδομάδες.

Στην Αμερική διεξάγονται ήδη debates μεταξύ των υποψηφίων όπου γίνεται ουσιαστικός διάλογος και ανταλλαγή απόψεων για πληθώρα ζητημάτων. Οι υποψήφιοι καλούνται να διατυπώσουν τις θέσεις τους για ζητήματα όπως το σύστημα υγείας, τις εκτρώσεις, την οικονομική και φορολογική πολιτική, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, το Ιρακ κλπ. Φανταστείτε ότι χθες διεξήχθη ειδικό debate των δημοκρατικών υποψηφίων με μοναδικό αντικείμενο τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

Κάντε τώρα μια σύγκριση με την Ελλάδα. Ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές ο διάλογός κινείται γύρω από ηλίθια ζητήματα που προσβάλλουν τη νοημοσύνη του κάθε Έλληνα ψηφοφόρου. Η κυβέρνηση μας λεει ότι οι προεκλογικές παροχές που ανακοινώνει Αυγουστιάτικα είναι υλοποίηση του προγράμματος της, ενώ από την άλλη το ΠΑΣΟΚ αντί να ασκεί ουσιαστική αντιπολίτευση και να διατυπώνει τις προτάσεις του, αρκείται σε πολωτικές δηλώσεις με συνταγή Λαλιώτη που θυμίζουν εποχές της δεκαετίας του 80. Κάποια στιγμή το ΠΑΣΟΚ έβγαλε και ένα πρόγραμμα, το οποίο παρά τις αδυναμίες του είχε κάποιες βάσεις για να πραγματοποιηθεί ουσιαστικός διάλογος. Αποφάσισαν να το εγκαταλείψουν όμως και να το ρίξουν στον λαϊκισμό. Εν τω μεταξύ τα μικρά κόμματα της άκρας αριστεράς και δεξιάς αναλώνεται σε εριστικές και πατριωτικές δηλώσεις, προσπαθώντας να εισπράξουν τη πολύ αυξημένη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων.

Διαπιστώνω ότι το μοναδικό πολιτικό κόμμα που έχει διατυπώσει τολμηρές και  τεκμηριωμένες προτάσεις είναι η Φιλελεύθερη Συμμαχία. Και είναι ιδιαίτερο λυπηρό ότι πολλά μέσα ενημέρωσης προτιμούν να αγνοήσουν την ύπαρξη του κόμματος και προτιμούν να ασχολούνται με χαζά προεκλογικά θέματα δευτερευόντως σημασίας όπως είναι οι εκλογικές λίστες των κομμάτων, ο τόπος διακοπών των πολιτικών, και αν οι εκλογές θα γίνουν στις 23 ή 30 Σεπτεμβρίου.

Advertisements

0 Responses to “Προεκλογικός Αγώνας: USA vs. Greece”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: