11
Αυγ.
07

Στατιστική και Δημοσιογραφία

Τον τελευταίο καιρό παρατηρώ πως πολλοί δημοσιογράφοι χειρίζονται με μια τρομακτική προχειρότητα και αφέλεια στατιστικά στοιχεία για να υποστηρίξουν τα ρεπορτάζ τους. Δύο πρόσφατα παραδείγματα μπορούν να τεκμηριώσουν αυτό που λεω:

Οι παραβάσεις του ΚΟΚ – Η τροχαία μας ανακοίνωσε ότι ο νέος αυστηρότερος ΚΟΚ βοήθησε στην μείωση των παραβιάσεων των οδηγών. Μάλιστα μας παρέθεσε στατιστικά στοιχεία συγκρίνοντας τις παραβιάσεις του Ιουλίου 2006 με τον Ιούλιο του 2007 όπου φαίνεται η μείωση! Οι δημοσιογράφοι έδειξαν να αποδέχονται το αποτέλεσμα χωρίς αντίρρηση. Αυτό που δεν μας είπαν όμως είναι πόσοι έλεγχοι έγιναν πέρυσι, και πόσοι έγιναν φέτος, ώστε να μπορούμε να κάνουμε μια ουσιαστική ανάλυση. Άλλωστε η τροχαία δεν μπορεί να πιάσει όλους τους παραβάτες. Πιάνει μόνο όσους ελέγχει. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλές φορές οι έλεγχοι της τροχαίας γίνονται με βάση κάποιο εισπρακτικό στόχο. Φέτος με τα αυξημένα πρόστιμα, χρειάστηκαν να σημειωθούν λιγότερες παραβάσεις ώστε η τροχαία να φτάσει στον επιθυμητό στόχο!

Τα διόδια της Ελευσίνας – Κάθε φορά που αδειάζει η Αθήνα λόγω διακοπών, μας μεταδίδει ο ρεπόρτερ από τα διόδια της Ελευσίνας τον αριθμό των αυτοκινήτων που πέρασαν τα διόδια ως εντυπωσιακό αριθμό ώστε να μπορεί να τεκμηριώσει τη φράση κλισέ «η μεγαλύτερη έξοδος των τελευταίων ετών». Ξεχνάνε βέβαια ότι καθημερινά, χειμώνα-καλοκαίρι χιλιάδες αυτοκινητιστές μετακινούνται στις εθνικές οδούς για τις δουλειές τους. Σήμερα διαπίστωσα ότι στα ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα που εγκατέλειψαν τη πόλη το τελευταίο δεκαήμερο, συγκαταλέγομαι και εγώ μιας τη Τετάρτη που πέρασε, πήγα στον Πύργο της Ηλείας. Βέβαια, εγώ γύρισα την ίδια μέρα και μαζί με μένα κινούνταν στο ρεύμα προς Αθήνα και πάρα πολλά άλλα αυτοκίνητα. Επίσης ο κάτοικος της Λαμίας που θα παει για διακοπές στη Πελοπόννησο, και υποχρεωτικά θα περάσει από τα διόδια της Ελευσίνας μετριέται ως Αθηναίος που εγκαταλείπει τη πόλη;

Advertisements

2 Responses to “Στατιστική και Δημοσιογραφία”


  1. 1 Ανώνυμος
    Οκτώβριος 15, 2013 στο 1:17 μμ

    βλακεια ειναι!!!!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: