17
Σεπτ.
07

Ο απολογισμός των αποτελεσμάτων των εκλογών

Πάνε και αυτές οι εκλογές και επιστρέφουμε σιγά σιγά στη καθημερινότητα. Ένας σύντομος απολογισμός για τα αποτελέσματα από τη δική μου σκοπιά.

1. Η πτώση του δικομματισμού – Η ευχάριστη είδηση είναι ότι τα ποσοστά του δικομματισμού έπεσαν από το 86% στο 81%. Η δυσάρεστη είδηση είναι ότι και σε αυτές τις εκλογές οι 4 στους 5 έλληνες προτίμησαν ΝΔ η ΠΑΣΟΚ. Και να είστε σίγουροι ότι κατά τη διάρκεια της τετραετίας θα γκρινιάζουν σε μόνιμη βάση για τα δύο μεγάλα κόμματα, θα εκστομίσουν πολλές φορές «δεν τους ξανά ψηφίζω» άλλα στο τέλος πάλι αυτούς θα ψηφίσουν.

2. Η είσοδος του ΛΑΟΣ – Δεν είμαι φαν του Καρατζαφέρη, άλλα πιστεύω ότι στο κοινοβούλιο πρέπει να εκπροσωπούνται πολλές διαφορετικές φωνές. Μέχρι τώρα ο μοναδικός αντίλογος στα δυο μεγάλα κόμματα ήταν η αριστερά. Δεν βλάπτει να υπάρχει και η δεξιά. Άλλωστε δημοκρατία έχουμε, και εμείς οι πολίτες κρίνουμε ποιον θέλουμε και δεν θέλουμε.

 3. Η καταψήφιση του Λαλιωτισμού και της πόλωσης – Χάρηκα με την ήττα που υπέστη το ΠΑΣΟΚ. Για να καταλάβουν επιτέλους ότι η τακτική της φανατικής πόλωσης και της χρήσης άθλιων αρνητικών διαφημίσεων δεν περνάει πια. Οι νέοι ψηφοφόροι δε γουστάρουν να άκουνε βλακείες και φανατισμούς. Όσον αφορά τα σενάρια διαδοχής, είναι εντυπωσιακή η οπορτουνιστική λαμόγιο-συμπεριφορά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που μέχρι χθες λέγανε στηρίζουμε τον Γιωργάκη και σήμερα ή εξαφανίστηκαν ή άρχισαν να γλείφουν τον Βενιζέλο.

4. Η παρουσία της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Απογοητευτικά από το αποτέλεσμα αφού περίμενα γύρω στις 20.000 ψήφους και όχι 7.500. Όμως ας είμαστε ρεαλιστές. Σαν κόμμα ιδρυθήκαμε πριν από λίγους μήνες, και οργανωτικά δεν ήμασταν έτοιμοι για εκλογές. Στις 20 Αυγούστου, όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές δεν είχαμε καλά καλά ξεπακετάρει τα έπιπλα από τις κούτες στα γραφεία μας. Internet με ADSL αποκτήσαμε μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Έχουμε ακόμα πολύ χαμηλή αναγνωρισημότητα και επομένως ήταν δύσκολο να αποσπάσουμε υψηλότερο ποσοστό. Θα επανέλθω στις επόμενες ημέρες με τις προσωπικές μου προτάσεις για την επόμενη μέρα για τη Φιλελεύθερη Συμμαχία.

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω θερμά στους ψηφοφόρους της Μεσσηνίας που με εμπιστεύτηκαν με τη ψήφο τους.

Advertisements

4 Responses to “Ο απολογισμός των αποτελεσμάτων των εκλογών”


 1. 1 pasok
  Σεπτεμβρίου 17, 2007 στο 7:15 μμ

  Στηρίξτε την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου

  http://venizelospasok.blogspot.com

 2. Σεπτεμβρίου 18, 2007 στο 12:10 μμ

  Δυστυχώς ο κόσμος είναι εγκλωβισμένος στον δικομματισμό γιατί τα μεγάλα συμφέροντα «Αυτούς ξέρουν, αυτούς εμπιστεύονται».
  Όλοι είδαμε τι έγινε π.χ. με την περίπτωση Αβραμόπουλου (ο οποίος προσωπικά μου είναι μετρίως συμπαθής). Στην αρχή διάφορα μέσα ενημέρωσης τον προβάλαν μαζικά και μετά μανίας και μόλις βγήκαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι «χτυπάει» εξίσου το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, τον έθαψαν και τον εξαφάνισαν.
  Είμαι βέβαιος ότι τα μεγάλα συμφέροντα δεν πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή και στο κοντινό μέλλον η αριστερά αποτελεί ουσιαστική απειλή στον δικομματισμό και γι’αυτό δεν ασχολούνται πολύ μαζί της, ούτε πιθανώς με διάφορα κόμματα όπως οι Πράσινοι-Οικολόγοι για τους οποίους πολύ χάρηκα.
  Αν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια ιστορική ευκαιρία με την κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι να γίνει επιτέλους μια διάσπαση, π.χ. σε κεντρο-δεξιό ΠΑΣΟΚ και κεντρο-αριστερό ΠΑΣΟΚ, με νέα ονόματα και οι δύο, οπότε αυτομάτως θα δωθεί τέλος στον δικομματισμό και θα πάμε στον τρικομματισμό. Φυσική συνέπεια της έλλειψης αντίπαλου δέους θα είναι και το να χαλαρώσουν όσοι ψήφισαν ΝΔ στις εκλογές και να μετακινηθούν πιο άνετα προς το ΛΑΟΣ (οι κάργα δεξιοί), ή προς το κεντρο-δεξιό ΠΑΣΟΚ, ή προς άλλους νέους σχηματισμούς όπως η Φιλελεύθερη Συμμαχία. Αυτό νομίζω θα έδινε μια ριζική ανανέωση του πολιτικού σκηνικού.
  Φυσικά, δεν νομίζω ότι θα γίνει, γιατί όλα τα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων έχουν σαν υπέρτατο αγαθό και σκοπό τη διεκδίκηση της εξουσίας και όχι το καλό του τόπου. Επίσης ξέρουν ότι αν γινόταν διάσπαση, πιθανότατα τα ΜΜΕ θα χρήζαν τη μία εκ των δύο παρατάξεων «προδοτική» και υπεύθυνη για τη διάσπαση και μετά θα τους έθαβαν ώστε να εγκαθιδρυθεί και πάλι ένας νέος δικομματισμός.

  Πάμε στην είσοδο του ΛΑΟΣ. Καλά έκανε και μπήκε. Δεν καταλαβαίνω π.χ. γιατί το ΛΑΟΣ χαρακτηρίζεται σαν άκρα δεξιά και το ΚΚΕ δεν χαρακτηρίζεται σαν άκρα αριστερά. Πρέπει επιτέλους οι ταμπέλες αυτές να καταργηθούν, όπως φυσικά και οι όροι «προοδευτικός», «φιλελεύθερος», κλπ, γιατί κουβαλάνε μαζί τους αρνητικό για πολλούς φορτίο και δεν αφήνουν τους πολίτες να ακούσουν τις διάφορες απόψεις. Διάφορες από τις απόψεις του ΛΑΟΣ με βρίσκουν σύμφωνο, όπως και διάφορες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ ακόμα και του ΚΚΕ. Εγώ δηλαδή τι σκατά είμαι; Ακροδεξιοκεντρωοαριστερός; Έλεος!
  Κατά τη γνώμη μου η προσπάθεια εκφοβισμού των πολιτών να μην ψηφίσουν ΛΑΟΣ επειδή είναι «συντηριτικό» και «ακροδεξιό» είναι ελεεινή.

  Αυτή η «ολική επαναφορά» του Λαλιώτη ήταν το κερασάκι στην τούρτα της τακτικής του ΠΑΣΟΚ. Πραγματικά αναρωτιέμαι αν ο Λαλιώτης δέχτηκε επειδή πίστευε ότι υπάρχει πιθανότητα να βγει το ΠΑΣΟΚ (και άρα να ξαναπιάσει καρέκλα) ή επειδή ήθελε να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στον Γιωργάκη και να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο Παπανδρέου. Είναι μεν γνωστό ότι είναι θιασώτης του σκληρού ροκ, αλλά δεν είναι και βλάκας. Τέλος πάντων…

  Πάμε και στην Φιλελεύθερη Συμμαχία. Πρώτη φορά την είδα και άκουσα στο εκλογικό κέντρο που ήμουν εφορευτική επιτροπή (Β Αθηνών). Μου άρεσαν μερικά πράγματα:
  (1) Είχε αρκετούς υποψηφίους. Όταν βλέπω άλλα «κόμματα» να κατεβαίνουν στη Β Αθηνών με ακριβώς ένα υποψήφιο, δεν μπορώ παρά να σκεφτώ «Που πας ρε Καραμήτρο;». Εδώ δεν μπορείς να βρεις 20 νοματαίους να κατέβουν υποψήφιοι στη Β Αθηνών και κατεβαίνεις στις εθνικές εκλογές; Έλεος!
  (2) Έστειλε αρκετά ψηφοδέλτια ώστε να μην τελειώσουν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Ρε φίλε, κατεβαίνεις στη Β Αθηνών σε εκλογικά τμήματα με 600 εγγεγραμμένους και στέλνεις πακετάκι των 150 ψηφοδελτίων; Πώς να σε πάρω στα σοβαρά δηλαδή; Αν δεν έχεις χρήματα ούτε καν για να τυπώσεις ψηφοδέλτια τότε άσε τις εθνικές εκλογές και ασχολήσου με την τοπική αυτοδιοίκηση.
  Δεν ξέρω αν ακούγομαι κυνικός, αλλά όλα τα «σπορ» έχουν και ένα minimum budget. Αν θέλω να κατέβάσω ομάδα στη Formula 1 χρειάζομαι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ίσως και εκατοντάδες. Αν δεν τα έχω, πάω για κάρτ. Αν θέλω να κατεβάσω ποδοσφαιρική ομάδα στην Super Λίγκα, θέλω τουλάχιστον μονοψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ. Αν δεν τα έχω, καλύτερα να πάω στην Δ ερασιτεχνική Αθηνών. Έτσι θεωρώ ότι είναι και οι εθνικές εκλογές. Αν δεν έχω αρκετούς υποστηρικτές ώστε να έχω χρηματοδότηση να τυπώσω τουλάχιστον αρκετά ψηφοδέλτια, τότε καλύτερα να ικανοποιήσω την επιθυμία μου να προσφέρω στα κοινά κάνοντας κάτι που είναι του βεληνεκούς μου.
  (3) Μου άρεσε τρομερά το ψηφοδέλτιο γιατί είχε επάνω του τις βασικές θέσεις του κόμματος! Καταπληκτικό και ευρηματικό. Όπως το έθεσα στα άλλα μέλη της εφορευτικής, η ΦΣ είναι το μόνο κόμμα που δεν χρειάζεται προεκλογική εκστρατεία 🙂

  Χαιρετώ!

 3. 3 greeknetizen
  Σεπτεμβρίου 19, 2007 στο 6:18 μμ

  Κύριε Στάικο
  ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας και για τη βαθιά ανάλυση σας. Αν νομίζετε ότι είστε κοντά στις θέσεις της ΦΙΣ, σας καλώ να γραφτείτε στο κόμμα ή να έρθετε σε μία από τις επόμενες εκδηλώσεις μας για να μας γνωρίσετε καλύτερα.
  Με εκτίμηση Άκης Αποστολόπουλος


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: