02
Οκτ.
07

Η Ελλάδα χώρα διαφθοράς και επιχειρηματικής ερήμωσης

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σε ανακοίνωση της αναφέρθηκε σε δυο αναφορές διεθνών οργανισμών που ήλθαν ταυτόχρονα στο φως και αφορούσαν την Ελλάδα: της Transparency International σχετικά με τη διαφθορά στον κόσμο και της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετικά με την επιχειρηματικότητα (the doing business project).

Στην ετήσια έκθεση της η Transparency International κατατάσσει την Ελλάδα -μαζί με την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία- ως τις ποιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεικτικά, η Ελλάδα βρίσκεται 56η στη διεθνή κατάταξη, κοντά στην Ιορδανία, το Ομάν, τη Ναμίμπια και τις Σεϊχέλες, ενώ στις πρώτες 20 θέσεις της ίδιας λίστας βρίσκονται χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Ιρλανδία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ.

Στην ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επιχειρηματικότητα η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς καταλαμβάνει στη διεθνή κατάταξη την 100ή θέση, κάτω από την Πολωνία που είναι προτελευταία στην 75η θέση. Στην 100ή αυτή θέση η Ελλάδα βρίσκεται μαζί με χώρες όπως η Ουρουγουάη, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Σρι Λάνκα και η Αιθιοπία, ενώ στις πρώτες θέσεις της λίστας εμφανίζονται και πάλι χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Ιρλανδία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ. Για τη διαμόρφωση του δείκτη της επιχειρηματικότητας, η Παγκόσμια Τράπεζα παίρνει υπόψη τις γραφειοκρατικές δυσκολίες για να ανοίξει ή να κλείσει μια επιχείρηση, την ισχύ των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, την ευκολία εισαγωγών και εξαγωγών, το ύψος της φορολογίας και το εργασιακό καθεστώς. Σε όλους αυτούς τους δείκτες η Ελλάδα εμφανίζεται ως η ποιό εχθρική για την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων χώρα της Ευρώπης.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θεωρεί ότι οι υψηλής αξιοπιστίας αναφορές αυτών των διεθνών οργανισμών αποδεικνύουν ότι οι φιλελεύθερες πολιτικές, όπου εφαρμόστηκαν, δημιούργησαν θέσεις εργασίας και πλούτο για όλους και μείωσαν τη διαφθορά. Αντίθετα, στις χώρες όπου θριαμβεύει ο κρατισμός παρατηρούμε εκτεταμένη διαφθορά, έλλειψη επενδύσεων, φτώχεια και ανεργία.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία θα είναι παρούσα στο μετεκλογικό πολιτικό τοπίο για να υπερασπίζεται πολιτικές προτάσεις που θα δίνουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, αλλά και να τους ενημερώνει για όλα αυτά που τους κρύβουν τα άλλα κόμματα.

Advertisements

3 Responses to “Η Ελλάδα χώρα διαφθοράς και επιχειρηματικής ερήμωσης”


 1. 1 Κ. Κωνσταντίνου
  Οκτώβριος 3, 2007 στο 3:51 μμ

  έχω την εντύπωση ότι στρατηγικά, ρητορικά κ κουτοπόνηρα απέφυγες την αναφορά στις σκανδιναβικές χώρες στο άρθρο σου, οι οποίες επειδή χαρακτηρίζονται από έντονη κρατική παρέμβαση, ανύπαρκτη διαφθορά κ υψιλή παραγωγικότητα ανερούν το επιχείρημα σου. Προσωπικά είμαι ενάντια του κράτους εν γένει, αλλά αρνούμαι να πιστέψω ότι εκεί έγγυται η ρίζα της διαφθοράς καθώς κ στην έλλειψη φιλελευθερης πολιτικής. Έχω την άποψη ότι ο ανθρωπολογικός τύπος που ενσαρκώνει ο ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ είναι το πρόβλημα…ανευθυνότητα αφιλοτιμία κ απληστία…όσο υπάρχει αυτός είτε στο κράτος, είτε στις επιχειρήσεις είτε στις δημοσιες υπηρεσίες η διαφθορά θα μεσουρανεί!

 2. 2 greeknetizen
  Οκτώβριος 4, 2007 στο 2:37 μμ

  Πρώτων, το άρθρο δεν είναι δικό μου άλλα είναι ανακοίνωση τύπου της ΦΙΣ. Από κει και πέρα το άρθρο έχει σκοπό να προβάλλει μια συγκεκριμένη άποψη, ότι οι χώρες που ακολούθησαν φιλελεύθερες πολιτικές βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης. Γιατί να υποχρεωθεί ο συντάκτης να αναφερθεί σε όλες τις υπόλοιπες χώρες;
  Οι σκανδιναβικές χώρες δεν χαρακτηρίζονται από κρατικό παρεμβατισμό, άλλα από υψηλή κρατική συμμετοχή στις δαπάνες. Στη Σκανδιναβία υπάρχει υψηλή παραγωγικότητα επειδή δεν υπάρχουν χίλια δυο γραφειοκρατικά εμπόδια. Δεν δημιούργησαν εκατοντάδες άχρηστους δημόσιους οργανισμούς με μοναδικό αντικείμενο πως να απορροφούν ανέργους. Στη Σουηδία ο επιχειρηματίας είναι ελεύθερος να απολύσει κόσμο και το κράτος επιδοτεί την αποζημίωση που θα πάρει ο υπάλληλος! Όταν κάποτε ο Φλωρίδης πρότεινε κάτι αντίστοιχο για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, έπεσαν όλοι να τον φάνε!
  Στην Ελλάδα η διαφθορά είναι πολύ χαμηλότερη στον ιδιωτικό τομέα από το δημόσιο. Άμα πιαστεί ιδιωτικός υπάλληλος να παίρνει μίζα, θα απολύθει αμέσως. Στο δημόσιο όχι μόνο δεν θα απολυθεί αλλά θα ξεσηκωθούν όλες αυτές οι άθλιες συντεχνίες και τα κομματοσκυλα και θα το ρίξουν στον λαϊκισμο και θα οργανώσουν μεχρι και απεργιες συμπαραστασης.

 3. 3 Κ. Κ.
  Οκτώβριος 5, 2007 στο 2:33 μμ

  δεν ξέρω κατα πόσο ιδιωτικοί υπάλληλοι πέρνουν μίζες, αλλά γνωρίζω ότι κεφαλαιοκράτες κ δίνουν κ παίρνουν, κ ουκ ολίγες φορές οι μίζες ανταλλάσονται μεταξύ εταιριών κ κρατικών παραγόντων. Επίσης κατά την άποψη σου πώς θα αναλαμβάνει το κράτος να επιδοτήσει τους απολυμένους κ τους ανέργους επαρκώς όταν οι φόρολογία μειώνεται συνεχώς?


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: