23
Οκτ.
07

Επιχειρηματικότητα Greek Style

Κυκλοφόρησε η ετήσια έκθεση της παγκόσμιας τράπεζας doing Business in 2008 όπου συγκρίνονται οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη λειτουργία μιας επιχείρησης σε 178 χώρες.

Δυστυχώς τέσσερα χρόνια μετά της εκλογής της «νέας διακυβέρνησης» και της επανίδρυσης του κράτους, η Ελλάδα παραμένει μια εχθρική χώρα προς τους επιχειρηματίες. Κάποια χαρακτηριστικά ευρήματα

  • Η Ελλάδα κατέχει την 100η θέση (πτώση πέντε θέσεων από πέρυσι) συνολικά στη κατάταξη. Παλιότερα έμπαινα στη διαδικασία να γράφω και ποιες τριτοκοσμικές χώρες μας πέρασαν άλλα καταντάω να γίνομαι αλαζονικός. Σε λίγο θα λειτουργεί αντίθετα: οι υπόλοιπες  οπισθοδρομικές χώρες θα γράφουν « μέχρι και η Ελλάδα μας πέρασε!»
  • Η Ελλάδα κατέχει την 152η θέση (!!!) όσον αφορά την ευκολία δημιουργίας νέων επιχειρήσεων. (και φανταστείτε ότι υπάρχουν υπουργοί που υπερηφανεύονται για τη συγκεκριμένη επιτυχία σε αυτόν τον τομέα). Στην Ελλάδα απαιτούνται 15 χαρτιά και 38 εργάσιμες ημέρες για να ανοίξεις επιχείρηση. Στην Αυστραλία (πρώτη παγκοσμίως στο συγκεκριμένο κριτήριο) απαιτούνται δύο χαρτιά και δύο ημέρες!
  • Κατέχει την 158η θέση όσον αφορά τη προστασία επενδυτών. Άντε πείσε μετά τον ξένο που θέλει να διαθέσει 20 εκ. Ευρώ για νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα να τα επενδύσει στην Ελλάδα και όχι στη Τουρκία (64η θέση στο συγκεκριμένο κριτήριο)
  • Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις τοπ δέκα χώρες που προώθησαν τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις το τελευταίο έτος, πάρα το σπουδαίο μεταρρυθμιστικό έργο που μας προέβαλε η κυβέρνηση. Αντιθέτως περιλαμβάνονται δύο γειτονικές χώρες (Βουλγαρία και FYROM) πράγμα που επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα χάνει συνεχώς έδαφος έναντι των γειτονικών οικονομιών.

Κατά τα άλλα business as usual για τους πολιτικούς μας…

Advertisements

0 Responses to “Επιχειρηματικότητα Greek Style”



  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: