17
Απρ.
08

Γιατί πρέπει να πουληθεί ο ΟΤΕ

Ξεσηκώθηκαν αυτές τις ημέρες οι περήφανοι «προστάτες του έθνους», και προσπαθούν με τον συνηθισμένο λαϊκομίζερο λόγο τους να σπείρουν τον τρόμο ότι δεν πρέπει να παραχωρηθεί το management του ΟΤΕ. Δεν με έχουν πείσει με τα εθνικοπατριωτικά τους επιχειρήματα Αντιθέτως έχω να τους υποδείξω έξι πολύ καλούς λόγους γιατί πρέπει να πουληθεί ο ΟΤΕ.

1. Δεν νοείται εταιρίες οι οποίες ελέγχονται από το Ελληνικό κράτος να ανταγωνίζονται ιδιωτικές εταιρίες. Στη προκειμένη περίπτωση έχουμε έναν market leader ο οποίος εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση του στην αγορά και βάζει συνεχώς τρικλοποδιές στους ανταγωνιστές του.
2. Έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη να διοικείται ο ΟΤΕ από καταρτισμένα στελέχη που θα επιλέξουν οι Γερμανοί, πάρα από το κάθε κομματικό εγκάθετο που διορίζεται από τον σχετικό υπουργό.
3. Σήμερα στην εποχή του internet, του e-mail, του skype, του msn, στην εποχή των κινητών, των SMS, στην εποχή των δορυφόρων, της καλωδιακής τηλεόρασης, υπάρχουν χίλιοι τρόποι να επικοινωνούμε με τον υπόλοιπο κόσμο. Δεν υπάρχει καμία λογική να πρέπει το κράτος να προστατεύει την αγορά των τηλεπικοινωνιών. Πριν από είκοσι χρόνια ίσως να υπήρχε κάποια λογική στη κρατική προστασία όταν το τηλέφωνο αποτελούσε μοναδικός τρόπος άμεσης επικοινωνίας.
4. Εξαιτίας των σκόπιμων καθυστερήσεων του ΟΤΕ, η Ελλάδα έγινε ουραγός στην ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών. Αυτές οι καθυστερήσεις προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στην ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Μια ιδιωτική εταιρεία θα έβλεπε τις νέες τεχνολογίες ως πρόκληση, ως ευκαιρία για να μεγαλουργήσει. Αντίθετα η στενόμυαλή αντί-αναπτυξιακή νοοτροπία του ΟΤΕ των εγκλώβισε.
5. Αν πουληθεί ο ΟΤΕ θα πάψουν να υπάρχουν και οι λεγόμενοι «εθνικοί προμηθευτές» και οι διαπλεκόμενες σχέσεις στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Φτάσαμε στο σημείο βασικός προμηθευτής του ΟΤΕ (και συγκεκριμένα η Intracom), να παίρνει έργα με σκανδαλώδεις όρους και να είναι παράλληλα βασικός μέτοχος σε ανταγωνιστικές εταιρίες (παλαιότερα Vodafone, τώρα Hellas on Line). Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν όροι όπως conflict of interests, και confidentiality agreements.
6. Ο ΟΤΕ πρέπει να εξελιχθεί και πρέπει να πάει μπροστά. H Deutsche Telekom διαθέτει και την τεχνογνωσία, και το management για να πετύχει αυτό το σκοπό.

Advertisements

8 Responses to “Γιατί πρέπει να πουληθεί ο ΟΤΕ”


 1. 1 fileleytheros
  Απρίλιος 18, 2008 στο 1:00 πμ

  Αυτό που δεν έχω καταφέρει ακόμη να καταλάβω είναι γιατί το Ελληνικό Κράτος δεν έχει καταφέρει ακόμη (μετά από σχεδόν 20 χρόνια συζητήσεων για αποκρατικοποιήσεις) να δημιουργήσει τη δική του επικοινωνιακή υποδομή (αν έχει μελετήσει ότι το συμφέρει…) για τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις. Ξέρεις αυτό είναι βασικό (και λογικό…) επιχείρημα για το θέμα της στρατηγικής διαχείρισης της τηλεπικοινωνιακής υποδομής του ΟΤΕ.
  Το δεύτερο που δεν έχω καταλάβει, από την αντίθετη σκοπιά, είναι γιατί προτιμούμε μία εταιρεία ξένου κράτους από μία εταιρεία του ελληνικού κράτους. και στις δύο πλειοψηφία έχει μια κυβέρνηση, άρα γαιτί τεκμαίρουμε ότι θα είναι πιο αποτελεσματική (τα περί κερδοφορίας δεν ισχύουν, και ο ΟΤΕ κερδοφόρος είναι). Δεν θα ήταν προτιμότερη μια αμιγώς ιδιωτική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, ικανού μεγέθους και ποιότητας; Σημειώνω ότι δεν αναφέρομαι στο ποσοστό της MIG, που μπορεί να πωλήσει όπου θέλει, αλλά στον προτιμητέο εταίρο της κυβέρνησης…

 2. 2 Νοσφεράτος
  Απρίλιος 18, 2008 στο 3:08 μμ

  Καζαμπλάνκα»

  »Την αποκάλυψη ότι η Marfin αγόρασε το πρώτο 5% των μετοχών του ΟΤΕ την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών, στις 16 Αυγούστου και το επόμενο 5,4% την επομένη των εκλογών στις 17 Σεπτεμβρίου, έκανε ο Αλ. Αλαβάνος, υπαινισσόμενος συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σειρά ερωτημάτων, όπως τι είναι η Marfin, πόσα ονόματα έχει αλλάξει από το 1988, ποιος είναι ο βασικός της μέτοχος. Τι ρόλο παίζει μέσα στη Mig η Dubai Investment Bank. «Εξηγήστε μας», είπε απευθυνόμενος στον Γ. Αλογοσκούφη, «γιατί η Ελλάδα γίνεται Καζαμπλάνκα. Εξηγήστε μας πώς μπαίνουν στη χώρα ξένα κεφάλαια, συνοδευόμενα από κομπραδόρους, αλητεία, εμπόρους όπλων, τα οποία επιχειρούν να μπουν και μέσα στην πολιτική ζωή και απειλούν με δίκες πολιτικούς αρχηγούς και προσπαθούν να αποκτήσουν το λαϊκό έρεισμα αγοράζοντας ομάδες».
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=28658784

  E …Εξηγηστε μου κι εμενα … πειστικά ομως ε;
  Οχι αυτά τα » Σήμερα στην εποχή του internet, του e-mail, του skype, του msn, στην εποχή των κινητών, των SMS, στην εποχή των δορυφόρων, της καλωδιακής τηλεόρασης, υπάρχουν χίλιοι τρόποι να επικοινωνούμε με τον υπόλοιπο κόσμο. » Δεν ειμαστε Τοσο …ιθαγενεις πιά …! καταλαβαινουμε απο καθρεφτακια και ιντερνετοφιλελευθερες χαντρουλες

 3. 3 greeknetizen
  Απρίλιος 18, 2008 στο 5:14 μμ

  @fileleytheros
  Γιατί δεν έχουμε πρόβλημα με ξένη κρατική εταιρία; Ίσως επειδή ξέρουμε ότι οι Γερμανοί θα είναι πιο αξιοκρατικοί από τους Έλληνες  Ειλικρινά δεν ξέρω πάντως και εγώ συμφωνώ ότι μια αμιγώς ιδιωτική εταιρεία θα ήταν η καλύτερη λύση.
  Όσον αφορά το σχόλιο σου για το δίκτυο τηλεπικοινωνιών των ενόπλων δυνάμεων αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο θα έπρεπε έτσι και αλλιώς να λειτουργεί ανεξάρτητα από τον ΟΤΕ. Γνωρίζω περιπτώσεις στο Πολεμικό Ναυτικό όπου χρειάστηκε το προσωπικό του πλοίου να επικοινωνήσει με το κέντρο ελέγχου μέσω Τούρκικου Roaming επειδή δεν δούλευε το σύστημα του Πολεμικού Ναυτικού.

  @νοσφεράτος

  Ουσιαστικό αντι-επιχείρημα δεν είδα σε αυτά που γράφεις. Μόνο θεωρίες συνομωσίας και ειρωνείες βλέπω. Αν ο Αλαβάνος θεωρεί ότι πίσω από τη MIG είναι απατεώνες και έμποροι όπλων ας δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, και ας αφήσει τις γενικόλογες ρητορείες.
  Τι να εξηγήσω; Ο Βγενόπουλος ήθελε να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο του ΟΤΕ, άλλα η κυβέρνηση του έβαλε τρικλοποδιά όταν επιχείρησε να ξεπεράσει το 20%. Και βρήκε έναν άλλον όμιλο να αγοράσει το μερίδιο του (Deutsche Telekom) και μάλιστα σε καλύτερη τιμή. Το έγκλημα του ήταν ότι τόλμησε και έβγαλε κέρδος . Όπως θα γνωρίζεις οι αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις του τόπου μας θεωρούν ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο έγκλημα από το να βγάζεις κέρδος. Όπως επίσης θεωρούν ότι ο μεγάλος εχθρός της χώρας μας είναι τα ξένα κεφάλαια. Η Ελλάδα έχει τεράστιο πρόβλημα με το ισοζύγιο συναλλαγών αφού κάθε χρόνο βγαίνουν από την Ελλάδα πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ότι μπαίνουν. Χρειαζόμαστε ξένα κεφάλαια που θα φέρουν νέες επενδύσεις, νεές τεχνολογίες, γνώσεις, και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
  Έκτος αν θέλουμε να κλείσουμε τα σύνορα μας, να απομονωθούμε, φοράμε όλοι και από μια μπλούζα του Τσε, βγαίνουμε στους δρόμους και παριστάνουμε τους λαϊκούς επαναστάτες!

 4. Απρίλιος 18, 2008 στο 5:57 μμ

  Συμφωνώ. Να πουληθεί ο ΟΤΕ, να δοθεί το μάνατζμεντ, να γίνει πιο ανταγωνιστικός. Και μόνο το γεγονός ότι όλες οι ανταγωνιστικές εταιρείες στις διαφημίσεις τους αναφέρουν ότι οι πελάτες τους δεν πληρώνουν «πάγιο ΟΤΕ», είναι για μένα ικανός λόγος για να πουληθεί: Φανερώνει ότι δεν υπηρετεί τον πολίτη, αλλά χρηματοδοτείται από αυτόν.

 5. Απρίλιος 19, 2008 στο 8:30 μμ

  Ή προσέγγιση στό θέμα δέν πρέπει νά γίνεται μόνον μέ οικονομικούς όρους αλλά καί μέ κοινωνικούς. Είναι σαφές ότι ή οικονομική πολιτική ή οποία ακολουθήθηκε τά χρόνια τής μεταπολιτεύσεως ευνόησαν τήν δημιουργία μίας κοινωνίας έντονων ανισοτήτων. Είναι πλέον καιρός καί μέ οποιονδήποτε τρόπο νά αμβλυνθούν αυτές οί ανισότητες.

 6. 6 ΕΥΡΗΣ
  Ιουνίου 22, 2008 στο 7:24 μμ

  Ο ΟΤΕ ΠΟΥΛΗΘΚΕ ΕΠΙ ΠΑΣΟΚ(ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΘΥΜΑΜΑΙ) ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΤΟ 3% ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΤΥΡΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΟΥΛΗΣΑΝΕ ΤΟΝ ΟΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ;

  ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ

 7. 7 Σκυλος της Ανω Γκαμήλας
  Αύγουστος 18, 2008 στο 7:51 μμ

  τωρα πουλησανε και το ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ..
  και το Δικαιωμα να μας Υποκλεπτει ο καθε Ιδιωτης αγγελος της Νεοφιλελευθερης Αηδιαστικής ουτοπίας

 8. 8 ευτυχια
  Δεκέμβριος 9, 2008 στο 12:58 πμ

  Γνωριζω μεγαλομισθο υπαλληλο του ΟΤΕ ο οποιος οταν προσπαθησε να διοικησει ενα Τουριστικο Πρακτορειο στη Θεσσαλονικη, το πτωχευσε και κατακλεψε τους συνεταιρους. Μετα κατεβηκε στην Αθηνα όπου βρήκε στεγη στον ΟΤΕ και έγινε manager!!! Χα,χα,χα Ιδρυμα ανικανων και αχρηστων….


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: