26
Ιολ.
08

Ξεχάσαμε τους νεκρούς της Σρεμπρένιτσα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια πόλη που δεν απέχει περισσότερο από 1000 χλμ από τα Ελληνικά σύνορα συνέβη ένα φρικτό έγκλημα. 8000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ. Δολοφονήθηκαν επειδή οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν πίστευαν στον «δικό μας» Χριστό άλλα επέλεξαν να πιστέψουν στον Αλλάχ.

 

Αναφέρομαι βέβαια στη γενοκτονία της Srebrenica. Ξαφνιάστηκα όταν άκουσα ότι συνελήφθη ένας από τους βασικούς κατηγορούμενος για το εν λόγω έγκλημα, ο Ράντοβαν Καρατζίτς. Εύχομαι να γίνει μια δίκαια δίκη, και αν το δικαστήριο κρίνει ότι ο Καράτζιτς εμπλέκεται άμεσα τότε θα πρέπει να καταδικαστεί και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

 

Η εν λόγω γενοκτονία αποτελούσε για μας τους Ελληνάρες πάντα μια δυσάρεστη ενόχληση. Μας ήταν δύσκολο να πιστέψουμε ότι τα «χριστιανό-ορθόδοξα αδέρφια μας» θα διέπρατταν τέτοιο φρικτό έγκλημα. (Άσχετα αν το έγκλημα δεν το διέπραξαν όλοι οι Σέρβοι, άλλα μια ομάδα εξτρεμιστικών στοιχείων) Ως συνήθως αμφισβητήσαμε τα κραυγαλέα αποδεικτικά στοιχεία. Κατηγορήσαμε τον Δυτικό κόσμο, τους Αμερικανούς, τους Εβραίους, τους Τούρκους, τους Αλβανούς, γενικώς αναπτύξαμε θεωρίες συνομωσίας και δώσαμε χώρο στα δικά μας γραφικά εξτρεμιστικά στοιχεία να βγαίνουν και να λένε σαχλαμάρες.

 

Και έτσι όταν μετά από 13 χρόνια συνελήφθη ο Καρατζίτς, διαπιστώνω τα εξής. Σχεδόν κανένα μέσο ενημέρωσης δεν σκέφθηκε να αφιέρωσε ρεπορτάζ σε εκείνα τα φρικτά γεγονότα. Οι περισσότεροι αρκέστηκαν να σχολιάσουν τις «προοπτικές ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ». Τα ακραία εθνικιστικά κόμματα (ΚΚΕ και ΛΑΟΣ) ως συνήθως χρησιμοποίησαν ένα άσχετο γεγονός για να προβάλλουν τα δικά τους εθνικά θέματα και να επιβεβαιώσουν την τακτική του σκοταδισμού που επιδιώκουν. Και βέβαια κανείς δεν αναφέρθηκε ότι στο δικαστήριο της Χάγης περιμένουν να δικαστούν και Κροάτες άλλα και Μουσουλμάνοι εγκληματίες πολέμου.